Življenjepis

SAVO PUGEL, rojen v Sloveniji, je študij petja pričel na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorju Redolfu Franclu. Med študijem in po njem se je nadalje izobraževal v belcantu pri Vincencu La Ferli in Gaetanu Bardiniju v Firencah. Po zgodnjih gostovanjih v Ljubljani, Mariboru, na Reki in v Celovcu, je leta 1988 prvič prišel v Nemčijo. Takrat ga je pot vodila k angažmaju v Bilefeldu, izobraževanje pa je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Münstru pri profesorju Petru Ziethenu, kakor tudi pri profesorju Dimitarju Berovu in Petru Gugolovu v Berlinu.

 

Od 1994 do 2003 je bil angažiran kot (lirico spinto) tenorist med drugim v Dessau in Hagnu. Gostovanja so ga vodila v Hannover, Bremen, Halle in Annabergbuchholz. Savo Pugel je pel Simona v Študentu beraču in Carjeviča v istoimenski opereti Franza Leharja v okviru uglednega poletnega festivala v Xantnu, pod vodstvom Macieja Figasa. V Xantnu je bil tudi preteklo poletje, kjer smo ga lahko slišali v vlogi Alfreda v Netopirju Johanna Straussa mlajšega. Savo Pugel je sodeloval s številnimi uglednimi režiserji, kot so na primer Felsenstein, Gottfried H. Wagner, Decker, Platiel in Bisang, kakor tudi z uglednimi dirigenti, med njimi velja omeniti profesorja Daniela Liptona, Bertranda de Billyja, Gerharda Marksona, Anthonyja Hermusa. Številni koncertu so ga vodili v Berlin, Hannover, Barcelono in Bolzano.

 

Med njegove najpomembnejše italijanske vloge poleg Don Carlosa lahko štejemo Carla v Verijevih Razbojnikih, Andera Chenier, Izmael v Nabuccu, Cavaradossi v Tosci in Kasij v Otellu. Velikega pomena so tako vloge iz nemško govorečega področja, kot so Walther von der Vogelweide v Wagnerjevem Tanhäuserju in Jaquino v Beethovnovem Fideliu, kakor tudi Dimitri v Borisu Godunovu Modesta Petroviča Musorgskega.

Savo Pugel je pel tudi v razločnih drugih opernih vlogah, kot na primer Simon v Beraču študentu Karla Millockerja, Raymond v Maski v modrem Freda Raymonda, Princ Sou Chong v Deželi smehljaja in Carjeviča Franza Leharja. Naštudiral je tudi vloge v Verdijevih Rigolettu, Traviati in Plesu v maskah, Podeželski časti (Cavalleria Ructicana) Pietra Mascagnija in druge.

 

 

Druckversion | Sitemap
© Christine Pugel Groeneveld