Zakonca Pugla sta navdušila bistriško občinstvo

nedelja, 7. avgust 2011, 18:18

 

Pred kratkim obnovljeni zunanji atrij Doma na Vidmu je bil v petek prizorišče izjemnega pevskega večera, ki sta ga številnemu občinstvu naklonila bistriški rojak, opreni pevec Savo Pugelj in njegove soproge Christine.

 

ILIRSKA BISTRICA        Operni večer, kot je prireditev poimenoval organizator, ilirskobistriška občina z na vabilu podpisanim županom Emilom Rojcem, je bil drugi v nizu poletnih prireditev v prijetnem in dokaj akustičnem odprtem atriju Doma. Za bistriško občinstvo, ki je povsem napolnilo avditorij (več kot 250 poslušalcev), pa je bil večer zagotovo nekaj posebnega, saj bi podobne pevske prireditve v zadnjem desetletju lahko našteli na nekaj prstov ene roke. Glasbenemu “štimungu” sta dodala svoje tudi Savo Pugel, Bistričan z uspešno operno kariero v Nemčiji, ki je kar po domače, z odra pokramljal z občinstvom, in sproščen povezovalec programa Franc Gombač.

 

Savo Pugel je pred mnogimi leti, na začetku solistične kariere v Nemčiji, že nastopil na istem prizorišču. Tokratni nastop, ob sodelovanju soproge Christine, pa je bila zmagovita pevska vrnitev v rodni kraj, kjer je začel pevsko kariero kot prvi tenorist v moškem zboru Dragotina Ketteja. Nesporen talent je začel študij solo petja na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Rudolfu Franclu. Nato ga je pevska pot odpeljala v Nemčijo, kjer je nastopal v različnih opernih gledališčih in glasbenih ustanovah, tudi po Evropi, ter interpretiral številne operne vloge. Njegova soproga Cristine Groeneveld je Nizozemka. Pevska pot in študij sta jo pripeljala v nemški Weimar. Pozneje je sodelovala tudi na znamenitem Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu, trenutno pa dela v Dortmundu.

 

Ta kratka predstavitev obeh umetnikov, ki sta suvereno in prepričljivo nastopila ob klavirski spremljavi mlade pianistke Ane Dražulj, nas popelje v njun koncertni večer, izbran pestro in všečno širšemu krogu skromnejših poznavalcev opernih in operetnih arij, samospevov in musicalov. Če omenimo arijo iz BizetoveCarmen v izvedbi Cristine ali večno zeleno Mama, son tanto felice v izvedbi Sava, bi lahko nanizali ostale znane in priljubljene skladbe svetovne glasbene zakladnice. Ko pa sta skupaj v duetu zapela LeharjevoLippen schweigen in proti koncu še I Fell Pretty iz znamenite BernsteinoveWest Side Story, sta dvorano dvignila na noge, ki je z dolgim aplavzom pozdravila vse tri interprete. Skratka, to je bil glasbeni večer, ki ga Bistrica ne doživlja velikokrat, z eno samo hibo: zelo slabim električnim pianinom, iz katerega je pianistka uspela izvleči nemogoče.

 

Če misli občina resno nadaljevati s podobnimi, zelo obetavnimi večeri, bo morala resno razmisliti o nakupu koncertnega klavirja. Bolje pa bo treba poskrbeti tudi za spremljajoče gradivo k podobnim kulturnim večerom. Sicer tokratno lepo oblikovano vabilo, z napako v priimku in imenu, je pač premalo. TOMO ŠAJN

 

 

Ljubezenske pesmi pod poletnim nebom

 

sreda, 29. julij 2015, 17:00

 

Atrij bistriškega Doma na Vidmu je na ravno prav ohlajen poletni večer minulega konca tedna napolnil glas operne pevke Christine Pugel Groeneveld. Ob klavirski spremljavi pianistke in članice zasedbe Volk folk Nine Volk je občinstvu postregla s koncertom italijanskih ljubezenskih pesmi.

 

ILIRSKA BISTRICA           Z repertoarjem 15 italijanskih in tudi dvema slovenskima pesmima, ki tako ali drugače govorijo o ljubezni, se je bistriškemu občinstvu predstavila sopranistka Christine Pugel Groeneveld. Uspešna operna pevka je Bistričanom že znana, saj je na bistriškem odru že nastopala. Tudi s soprogom, Bistričanom z uspešno operno kariero v Nemčiji Savom Puglom, ki je pevsko kariero začel kot prvi tenorist v moškem zboru Dragotina Ketteja.

 

Christine Pugel Groeneveld je sicer študirala na konservatoriju na Nizozemskem, kjer je leta 2003 diplomirala z odliko. Študij je nadaljevala na opernem oddelku visoke šole za glasbo v Weimarju v Nemčiji. Operna pevka danes poje v Teatru Dortmund, pred tem je delovala v državnem gledališču v Oldenburgu in v nizozemski operni hiši Reisopera. Nastopala je tudi na letnem Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu. V Veliki Britaniji je odpela glavno vlogo v Puccinijevem Turandotu in glavno vlogo Santuzze v Cavallerii Rusticani Pietra Mascagnija. V Nemčiji in na Nizozemskem nastopa v recitalih in sodeluje z priznanimi koncertnimi pianisti.

Na bistriškem koncertu jo jo na klavirju spremljala domačinka Nina Volk, sicer učiteljica in korepetitorka na bistriški glasbeni šoli. Tako bistriško kot tudi širše slovensko občinstvo pa jo še bolje pozna kot članico večkrat nagrajenega in priznanega družinskega tria Volk folk, ki se ukvarja s poustvarjanjem ljudske glasbe, in v katerem Nina Volk igra oprekelj in tržaško harmoniko.

 

Z odločnim sopranom odpete italijanske ljubezenske pesmi so bistriško občinstvo ogrele do te mere, da so se mnogi obiskovalci strinjali, da si pod poletnim bistriškim nebom želijo več podobnih dogodkov. TMV

Ein Text! Sie können ihn mit Inhalt füllen, verschieben, kopieren oder löschen.

 

Unterhalten Sie Ihren Besucher! Machen Sie es einfach interessant und originell. Bringen Sie die Dinge auf den Punkt und seien Sie spannend.

Druckversion | Sitemap
© Christine Pugel Groeneveld