Življenjepis

»…Lebdeč nad strmo nagnjenim odrom, je bila Turandot Christine Pugel, dostojanstvena Gospa od Shalotta, glasovna poslastica. Veliki prizor ob njenem drugem prihodu je bil vrhunsko izveden…«
Opera Now, Roderic Dunnett

 

Christine Pugel je študirala na Enschede Conservatoriumu na Nizozemskem, kjer je diplomirala z odliko. Študij je nadaljevala na opernem oddelku Visoke šole za glasbo v Weimarju, v Nemčiji, pod mentorstvom prof. Venceslave Hrube - Freiberger.

 

Med študijem se je udeleževala delavnic pri Jardu van Nesu, Pierreu Maku, Charlesu van Tasselu, Julianu Pikeu, Bredi Zakotnik, Kevinu Smithu, Claudii Eder in Claudiu Nicolaiu.  Pela je Dido v Dido in Eneju Henryja Purcella, Grofico v Mozartovi Figarovi svatbi, Donno Elviro v prav tako Mozartovem Don Giovanniju, Sestro Angelico v istoimenski Puccinijevi operi in Agato v Čarostrelcu Carla Marie von Webra.

 

Leta 2001 ji je avdicijska komisija podelila štipendijo za izobraževanje na "Zweiten Europäischen Opernakademie Neumarkt". Leta 2003 jo je Wagner Society povabila na festival v Bayreuth. Tam se je udeležila tudi natečaja "Internationale Gesangswettbewerb für Wagnerstimmen" in se uvrstila v finalni izbor.

Christine Pugel trenutno dela pri Theatru Dortmund, pred tem pa je bila angažirana v Staatstheater Oldenburg in v Nederlandse Reisopera. Med njenimi anganžmaji je tudi letni festival v Bayreuthu. Leta 2007 jo je Dorsetska Opera povabila v Veliko Britanijo, kjer je pela glavno vlogo v Puccinijevi operi Turandot. Njena Turandot je doživela spektakularen uspeh, Opera New jo je ocenila kot »glasovno poslastico« in kot »ganljivo, vendar veličastno in skoraj otroško princeso«.


V Nemčiji in na Nizozemskem nastopa v recitalih in sodeluje s koncertnimi pianisti kot so Prof. Christoph Ritter, Prof. Wolf Günther Leidel in Marien van Nieukerken. Christine je tudi zelo iskana solistka v oratorijih. Njen repertoar je širok in vključuje tudi standardna dela kot sta Verdijev in Brahmsov Rekviem.

 

Z možem, tenoristom Savom Puglom, z velikim veseljem prepevata na opernih in operetnih koncertih.

 

»… Puccinijevo »Vissi d'Arte« iz Toske je pela z vzvišeno lepoto, Verijevo "Addio del passato" je interpretirala s čudovito globokimi čustvi. Navdušeno občinstvo je domala splezalo na stole v želji, da bi izkazalo pristno hvaležnost za njeno izvedbo…«
Arnhemse Courant

 

 

Druckversion | Sitemap
© Christine Pugel Groeneveld